Zsuzsa Balint (Hungary)

A háziasszonyok sokszor nem tartják magukat anyagilag produktívaknak, mert otthon maradnak, azonban otthon dolgozni az, amit a családjának élő nő élvez, és az ő tevékenysége ugyanolyan értékes, mint azé, aki valahol máshol dolgozik.

Egy céget vezetni vagy egy posztot betölteni nem többé és nem kevésbé fontos, mint amit egy háztartásbeli véghezvisz.Mindkét tevékenység különleges tehetséget és rátermettséget igényel.Egy nő a karrierjével pénzt keres egy cégnél vagy ahol dolgozik, egy háztartásbeli számtalan tervezésbeli és fenntartási feladatot lát el, aminek bizonyos határozott gazdasági értéke van. Egy családon belül mind az, akinek munkába kell mennie házon kívülre, mind az, aki otthon marad, fontos munkát és feladatokat végez el, hogy a családi vállalkozás sikeres legyen. Ez a haladás záloga.

A háziasszonyok szociális és anyagi szempontból is értékes munkáját a társadalmi megítélés gyakran alábecsüli a termelési értéke miatt.  Amiatt, hogy a háziasszony nem kap fizetést, elfelejtjük, hogy ő az, aki a házasságon belül lehetővé teszi a párjának a kilépést, a munkája ellátását vagy más céges tevékenységeket.  A társas élet, mint tudjuk, nem lenne lehetséges a háziasszonyok 24 órás, heti 7 napos munkája nélkül. Távolról sem lealacsonyításról vagy függőségről van szó, a háziasszonyok  hozzájárulása a házastársi kapcsolathoz lényeges. Mindannyian tudjuk, hogy minden férfi mögött egy nagy nő áll. A férfiaknak szüksége van egy jól kezelt otthonra, olyan biztonságos helyre, ahol feltöltődhetnek és így sikeresek lehetnek, és fele részben a háziasszonyok a hitelezői ennek a sikernek.

Source: iCN Issue 7 (Relationship Coaching); pages 74-75