Valorile Personale, Busola Care Ne Ghidează Spre Performanță

by Larisa Cepoi (Romania)

„Lucrul cu valorile tale durează o viață întreagă; ajungerea la o înțelegere profundă a cine ești tu și învățarea abilităților care să te ajute să te dezvolți, te vor susține să găsești împlinirea personală.” Richard Barrett

Valorile personale sunt busola noastră interioară și ne oferă direcția chiar și atunci când suntem dezorientați. Cum spune și Richard Brarrett valorile reies dintr-o cunoaștere aprofundată a cine suntem și ce este important pentru noi, introspecția fiind modalitatea de identificare a valorilor, iar coachingul este instrumentul prin care ne cunoaștem la un nivel superior

Cele mai importante beneficii pe care le aduce identificarea valorilor este CLARITATE și EFICIENȚĂ. Claritatea ne este utilă pentru a lua decizii solide și a acționa într-un mod coerent, decisiv și motivat. Cunoașterea valorilor ține de îmbunătățirea rezultatelor în arii ale vieții care sunt importante pentru fiecare dintre noi.

Valorile reprezintă prioritățiLe noastre, care ne spun cum să ne investim timpul, aici și acum. Prioritizarea este importantă în viețile noastre și îți ofer două motive pentru a face pasul spre a-ți defini valorile personale.

  1. Timpul este cea mai limitată resursă din viața noastră, nu poate fi creată, poate fi doar consumată. Odată consumată o zi, nu o mai putem recupera. Dacă am irosit-o investind în acțiuni care nu ne aduc rezultatele pe care le dorim, atunci este o pierdere permanentă. Putem câștiga mai mulți bani, ne putem îmbunătăți sănătatea, dar nu ne putem întoarce la ziua de ieri.
  2. Energia pe care o alocăm în timpul respectiv devine și ea esențială, pentru că putem realiza lucruri mărețe doar cu o energie debordantă. Suntem distrași ușor în fiecare zi. Este ușor să cădem în capcana unor priorități diferite sau a unor criterii de prioritizare diferite în fiecare zi. Atunci când nu avem o busolă interioară în care să credem, este ușor să deraiem și să devenim derutaț Modul acesta de a trăi conduce la rezultate inferioare, la regrete și la manipulare din partea celor din jur care găsesc în noi resurse tocmai bune pentru drumul lor.

Valorile acționează, ca o busolă care ne pune înapoi pe drumul pe care în fiecare zi ne apropiem de potențialul nostru care așteaptă să fie explorat.

Source: iCN Issue 38 (Life Coaching: Professional Growth & Direction); pages 41-42

About Larisa Cepoi

Larisa Cepoi, Life & Business Coach, Mentor, Trainer and Entrepreneur coordinating the operations of the Noble Manhattan coaching school in the countries of Moldova, Hungary and Serbia, with a lot of passion for people and communication.

Larisa empowers people to shine, unlock their potential, embrace coaching as part of their evolution. Coaching is a long-term partner that you have with you, because once you adopt this growth method, you can also elevate people beside you. A growth tool for minds and souls in motion, which she brought for the first time in the Republic of Moldova, being the Ambassador of Coaching in Chișnău, as well as the Coach Of The Year 2021.