de Rosana Nedelciu (iCN Journalist – Romania)
“Un învingător este un om care a învățat să se poziționeze corect față de eșecurile din trecut.”
Am găsit acest citat zilele trecute și mi-a plăcut la nebunie! Spre deosebire de imaginea clasică “à la James Bond”, această fărâmă de înțelepciune pare să acorde Învingătorului, eroul meu din acest articol, calități mai degrabă reflective, și nu chiar atâția mușchi și acțiune brută. Da, știu, e plictisitor. Nimeni nu s-ar uita la un film cu 007 ca să-l vadă pe Daniel Craig cum stă la birou și se gândește. Cum stă în mașină și se gândește. Sau, mai rău, cum stă întins în pat și se uită în tavan toată noaptea. Și totuși, misiunea unui viitor Învingător care acum întâmpină un eșec poate să fie la fel de grea ca cele ale șarmantului James Bond.
“Să se poziționeze corect față de eșecurile din trecut”. Asta înseamnă, din start, că și învingătorii au făcut greșeli, au întâmpinat eșecuri și au trecut prin tot felul de crize. Și învingătorii au avut momente în care s-au îndoit de ei și de abilitățile lor. Pentru câteva clipe, unii chiar s-au întrebat dacă nu cumva sunt niște ratați, mai ales atunci când s-au lăsat pradă descurajării, adică exact înainte să-și recapete încrederea în ei. Așa cum se întâmplă de regulă. Ceea ce înseamnă că Învingătorul de acum este un om care în trecut a trecut prin greutăți, prin eșecuri, și asta în ciuda tuturor eforturilor sale. (Să fim serioși, cine își dorește așa ceva?) Un învingător nu este un “ales”, ci un om care și-a făcut partea lui din necunoscută “muncă + noroc = succes” și care a trebuit să înfrunte imprevizibilul, cu bune și rele, întocmai ca toată lumea. Din păcate, de regulă, asta nu se întâmplă într-o cursă nebună pe un motor ultimul tip, survolând orașul dintr-un elicopter sau sărind de pe un tren de mare viteză pe altul (în mers, normal!). Unde mai pui că, în viața reală, când lucrurile se complică și te afli în încurcătură, nu ești înconjurat și încurajat de atâtea femei frumoase…
În viața reală, un învingător este în primul rând un om care are abilitatea de a gândi temeinic și căruia nu îi este teamă să ajungă la miezul problemei și să fie sincer cu sine. Ceea ce înseamnă că “o poziționare corectă față de eșecurile din trecut” îmi spune că tu, cel (cea) care acum te simți descurajat(ă) și ești pe cale să pronunți cuvântului “ratat(ă)”, ești, de fapt, un viitor Învingător, dacă pur și simplu:
- Îți recunoști greșelile (sau nereușitele) și le accepți așa cum sunt. Da, știu, e neplăcut, dar asta e realitatea!
- Îți asumi întreaga responsabilitate pentru greșeală/nereușită. Ai curajul să spui „Eu, eu, eu!” și în astfel de situații.
- Odată cu responsabilitatea vine și autoritatea, respectiv puterea de a schimba lucrurile. Știi bine că greșeli nu fac decât cei care nu fac niciodată nimic. (Chiar mă gândesc că partea aceasta ar trebui sa facă parte dintr-un decalog profesional.) Pe de altă parte, tu te afli într-un plin proces de învățare care te va duce acolo unde vrei să fii, (de multe ori) prin greșeli. Așa procedează doamna Învățătură. Și îi place să câștige, așa că știe ea ce face!
- Când îți accepți greșelile mai dovedești ceva esențial: că ai abilitatea să (re)cunoști succesul, să știi ce e și ce nu e succes în situația ta. Spre deosebire de oamenii care dau întotdeauna vina pe altcineva pentru toate nereușitele lor. Spre deosebire de acei oameni care fură ideile altora și își arogă meritele în mod necuvenit. De ce crezi că fac asta? Păi fiindcă ei nu au abilitatea de a-și construi singuri succesul, însă o văd în tine! Dar ei nu știu ce e succes. Ei cred în mod eronat că, dacă fură produsul modului tău de succes de a gândi/acționa, atunci îți fură succesul, și îl au ei!
- O poziționare corectă însemnă să știi ce să faci în continuare sau data viitoare când te vei afla într-o situație similară. Tocmai din acest motiv, Învingătorul, eroul meu de astăzi, se simte confortabil să-și acorde timpul necesar de gândire. E ca atunci când eram în facultate și urma să dăm un examen. Dacă nu ne luam timpul necesar să citim cu atenție enunțul subiectului, puteam să fi studiat oricât, că tot nu aveam cum să luăm nota zece. Prin urmare, concentrează-te pe ce îți spune nereușita și nu pe cum te vezi prin prisma ei.
- Petrece puțin timp în compania greșelilor sau a nereușitelor tale. Nu te grăbi să te “eliberezi” de ele. Știu că, de regulă, facem asta mergând repede în direcția opusă, sau luându-l în brațe pe mărețul NU. “Niciodată. Nu mai fac asta niciodată. Nu în viața asta. Nu se zice că dacă faci același lucru a doua oară și aștepți un rezultat diferit, înseamnă că ești nebun? Ei bine, nu eu. Eu nu mai fac asta niciodată!”… Pentru ca la scurt timp să repeți aceeași greșeală, și asta pur și simplu pentru că nu ți-ai luat îndeajuns de mult timp ca să citești (și) printre rânduri. Nu se știe niciodată ce afli. Uneori, că trebuie să încerci din nou, să fii perseverent. Alteori, doar că trebuie să regândești câteva chestiuni de nuanță. Sau poate că e cazul să vii cu o abordare diferită. Și dacă așteptai să spun asta, ei bine da, sunt situații când chiar e cazul să mergi în direcția opusă.
- Nu-ți construi o regulă general valabilă de aplicat diferitelor tale greșeli sau nereușite, mai puțin dacă aceasta este să tratezi fiecare greșeală în parte și să o privești ca pe un eveniment singular. Greșelile trecute te-au învățat lecții pe care le poți aplica, e adevărat, însă enunțul fiecăreia este unic. Leagă-le între ele numai dacă are sens și te ajută să îndrepți lucrurile, în nici un caz din start.
- Și, te rog, nu generaliza! Nu face din țânțar armăsar. În fața eșecului ne simțim frustrați și dezamăgiți de noi înșine (of, de ce?) și avem tendința să căutăm și alte aspecte ale vieții noastre în care nu ne simțim fericiți sau împliniți, sau unde lucrurile nu se petrec așa cum ne-am dori. Nu face asta. În schimb, amintește-ți că ceea ce ți se întâmplă acum este un pas natural și necesar spre o cunoaștere profundă și de lungă durată. Este doar un pas, nu o stare permanentă. Mai ales că nimeni nu are tot ce își dorește. Cu toții vom avea în permanență aspecte la care trebuie să lucrăm, pe care trebuie să le îmbunătățim. Doar că uneori apar momente când trebuie să lucrăm puțin mai mult decât de obicei.
Întorcându-ne la interpretul meu preferat al șarmantului James Bond, recunosc că Daniel Craig m-a făcut să oftez de câteva ori. Când era în pericol, vreau să zic. Și am făcut-o chiar dacă știam că la final va fi bine. Ce vreau să spun? Nu te lăsa descurajat dacă nu ai reușit să faci ceva ce îți propuseseși. Și mai ales dacă în ultima vreme ți s-a întâmplat în mod repetat asta, dacă ai avut sentimentul că “nu-ți mai iese nimic cum trebuie”. Pentru că acum știi ce face un Învingător ca să se reîntoarcă în joc și să câștige. Asigură-te doar că doamna Învățătură se va afla permanent în prezența ta fiindcă, așa misterioasă cum poate să pară la o primă întâlnire, ea este cea care se asigură că faci pașii importanți în aventura care, în cele din urmă, te va duce spre succes.
Și dacă te hotărăști vreodată să faci un film despre “cursa asta nebună pe tărâmul gândirii”, bazează-te pe mine. Voi fi primul tău spectator!