de Florentina Carbunaru
Schimbările produse în mediile ocupaționale din ultimii 10-20 de ani cum ar fi globalizarea competițiilor profesionale, schimbările solicitărilor de la locul de muncă și pasul alert al inovațiilor tehnologice au plasat o greutate mare pe umerii angajaților. Acestor schimbări de ordin organizațional și de modalitate de lucru li s-au alăturat cele referitoare la creșterea numărului de femei angajate full-time, a familiilor cu ambii părinți angajați (dual career families), a familiilor monoparentale și a populației aflate într-un proces de îmbătrânire (Smith & Garner 2007; Darcy, McCarthy, Hill & Grady, 2012).
Toate combinate au generat o forță de muncă cu nevoi personale și profesionale diverse. Organizațiile care aspiră să promoveze un mediu echilibrat și sănătos cu privire la relația viață-muncă se confruntă azi cu o problemă complexă. Solicitările tinerilor cu vârste cuprinse între 18-33 de ani (Generația Milenară) sunt diferite de cele ale generației părinților lor (Generația X). Și nu ne putem opri aici – în scurt timp Generația Z denumită sugestiv Generația Iphone va contura la rândul ei o influență aparte asupra pieței muncii. Ca angajator, cum poți sprijini categorii de angajați cu vârste și preocupări atât de diferite pentru a atinge un echilibru viață-muncă real, menținând în același timp standardele de eficiență organizațională? Ca angajat, cum faci față tuturor rolurilor în care ești plasat în fiecare zi: partener, logodnic, mamă/tată, manager, fiu/fiică, prieten, voluntar etc?
Source: iCN Romanian Issue 5 (Marketing for Coaches); pages 15-17
Florentina Șipețean
Consulting Manager, Azimut Happy Employees
Educația, trainingul și procesele de învățare ale adulților sunt o constantă a vieții mele profesionale, fie că eram în mediul academic, non-guvernamental sau business. Îmi place să lucrez cu oamenii, tocmai de aceea , încă din 2009 activez ca trainer, iar coachingul face parte din viața mea profesională de mai bine de 3 ani. Pentru că militez pentru dezvoltare (atât personală cât și organizațională), am devenit pasionată de cercetarea științifică încă din 2012, când am început să o practic în cadrul European Yoth Forum din Bruxelles, apoi în cadrul Academiei Române iar acum, și în echipa Azimut Happy Employees.
După câțiva ani de cules de la oameni, mi-am dat seama că a lucra în educație și dezvoltare este doar o formulă (învechită de altfel, dar uitată) de a da mai departe. Mă gândesc la oamenii care și-au deschis sufletul și mi-au dăruit atât de multe la vremea lor, ar fi nedrept ca eu să nu povestesc despre ei și altora. De atunci încerc să fiu o legătură a oamenilor pe care i-am cunoscut cu oamenii pe care îi cunosc și să spun mai departe vorba bună, de curaj, îndrăzneală și încredere.