by Sorin Caian (Romania)

Consultanța în afaceri, ca profesie recunoscută și etichetată ca atare, este relativ nouă în România, iar piața de consultanță a cunoscut o evoluție cu multe suișuri, dar și coborâșuri abrupte. Evoluția acesteia nu diferă prea mult de situația întâlnită în alte țări comparabile ca dezvoltare economică, nu numai din estul Europei dar și din alte zone cum ar fi Asia Centrală sau America de Sud.

La începutul anilor 90 consultanța a apărut timid în zona suportului pentru privatizare, procesul de privatizare în masă fiind un motor de creștere important, ulterior dezvoltându-se în special cu implicarea consultanților veniți din afară (“experți internaționali”), dar și cu sprijinul unor organizații ce aveau drept scop constituirea și consolidarea pieței locale și implicit educarea acesteia în vederea folosirii consultanței.

Apropierea și apoi apartenența la Uniunea Europeană a constituit un stimulent foarte puternic al creșterii și diversificării pieței, dar ulterior, după aderare, a avut și o serie de efecte adverse.

Source: iCN Issue 23  (Coaching Tools, Tips & Techniques); pages 105-106

Despre autor:

Sorin Caian, CMC (Certified Management Consultant), fost președinte AMCOR și actualmente președinte al ICMCI (The International Council of Management Consulting Institutes), lucrează la BDO Business Advisory de mai bine de 25 de ani și are o experiență vastă în coordonarea proiectelor naționale și internaționale cu Banca Mondială, cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare etc. A lucrat în țări precum Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Kazakhstan, Mongolia, Tajikistan și Republica Moldova.